Huis Marseille, Museum voor Fotografie, Amsterdam Fake but Accurate, Edwin Zwakman boek en tentoonstellingstypografie

  • formaat 23,5 × 27,3 cm
  • omvang 176 pagina’s
  • lithografie Scanstudio, Heemstede
  • druk Aumüller, Regensburg
  • overig uitnodiging, tentoonstellingsbelettering (buitenborden, banieren, wandteksten, titelbordjes)

Edwin Zwakman is vooral bekend door zijn foto’s van alledaagse situaties, die bij eerste beschouwing het gevoel wekken dat er iets niet in orde is. Wie wil achterhalen waar dat door komt en vervolgens beter kijkt, ontwaart details die verraden dat de beelden een nagemaakte werkelijkheid tonen. Fake dus. En hoewel accurate zijn de constructies van Edwin Zwakman niet perfect en daardoor juist realistisch, of in elk geval menselijk.
Minder bekend zijn zijn locatiewerken, die ook in het boek zijn opgenomen. Hij liet bijvoorbeeld stadsbussen in Vilnius wit schilderen en voorzien van de letters UN, waardoor plotseling een onprettige associatie werd gewekt met vluchtelingenstromen en deportaties (dat laatste vooral bij degenen die indertijd de oorlog in ex-Joegoslavië bewust volgden). Door de onechtheid van die situaties vormen de luchtfoto’s van de bussen evengoed een geconstrueerde werkelijkheid.

Huis Marseille is het eerste fotografiemuseum van Amsterdam. Het museum heeft een gevarieerd tentoonstellingsaanbod en bezit een grote eigen collectie die voornamelijk bestaat uit hedendaagse fotografie.