PostNL Nederlandse onderwaterwereld postzegelvellen

  • zegelformaat 40 × 30 mm
  • formaat postzegelvel 170 × 122 mm
  • oplage 3.000 per postzegelvel
  • druk Royal Joh. Enschedé, Haarlem
  • formaat bewaaralbum 175 x 210 mm
  • omvang bewaaralbum 56 pagina's
  • productie bewaaralbum Davo, Deventer
  • fotografen Willem Kolvoort, Arthur de Bruin en Matthijs de Vos, Peter van Rodijnen, Paul van Hoof, Buiten-Beeld (Jelger Herder, Luc Hoogenstein, Nico van Kappel, Wil Meinderts, Ron Offermans)

In de serie Nederlandse onderwaterwereld brengt PostNL gedurende drie jaar elk kwartaal twee persoonlijke postzegelvellen uit, voorafgegaan door een vel dat exclusief aan abonnees verzonden wordt. De serie van 25 postzegelvellen met elk vijf zegels werd uitgebreid met een bijhorend bewaaralbum.

Nederlandse onderwaterwereld
Nederland heeft een grote verscheidenheid aan oppervlaktewater, waaronder stilstaand en stromend water, zoet, zout en brak water, wateren die wel of niet geïsoleerd zijn en in grootte variëren van kleine sloten, vennetjes, plassen en poelen, kronkelende rivieren en beken tot rechte kanalen, grachten, vaarten, meren, zeearmen, een binnenzee en een randzee. In de serie worden de dertien voornaamste watersoorten getoond en op de zegels de levenssoorten die daarin te vinden zijn. Dat zijn waterplanten en vissen, maar ook amfibieën en allerlei geleedpotigen, holtedieren, stekelhuidigen of weekdieren, samengevat als ongewervelden.

Elk postzegelvel telt vijf postzegels in drie verschillende ontwerpen. Op de foto’s zijn afwisselend aan onder- of bovenkant golvende grafische lijnen geplaatst die de overgang van foto naar achtergrondkader vloeiender laten verlopen. Op de velrand van elk postzegelvel staat een grote landschapsfoto uit de afgebeelde onderwaterwereld.

De sfeer van het postzegelvel wordt mede bepaald door de grote achtergrondfoto van de mysterieuze onderwaterwereld. De keuze voor de foto’s is deels gebaseerd op de natuurschoolplaten van M.A. Koekkoek (1873–1944).

Bij de selectie kwam tot stand mede dankzij de expertise van fotografen Willem Kolvoort, Arthur de Bruin en Peter van Rodijnen, die tevens het grootste deel van het beeldmateriaal hebben geleverd.